Jeg har fået ro og lært at være med mig selv og mine tanker ved at gå her. Jeg kunne ikke være alene før. Når min søn var hos sin far, så vidste jeg ikke, hvad jeg skulle stille op med mig selv. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle lave, eller hvem jeg var uden min søn. Jeg var meget rastløs og tilmed bange for mine egne tanker og for at mærke mig selv. Men Vibeke har lært mig, at det er okay.
Man kan gå her af forskellige årsager, men jeg vil næsten sige, at uanset hvad man eventuelt slås med, så bør man give sig selv mindst en time om ugen til at være med sig selv hos Vibeke. Det er i hvert fald det bedste, jeg har gjort for mig selv!
Søs kæmpede med en hektisk hverdag, der havde udløst stress og angst.
”Min søn har autisme, og derfor ved jeg aldrig, hvordan mine dage bliver. Da jeg startede i afspænding hos Vibeke, var min krop konstant i alarmberedskab”.
Søs har sagt ja til at fortælle om sit forløb hos Vibeke, der på mange måder har ændret hendes hverdag. Det ses allerede helt tydeligt i den rolige og imødekommende måde, hvorpå Søs ankommer til Vibekes kontor og indtager rummet.
Søs starter med at fortælle, hvordan hun havde håbet at finde et rum hos Vibeke, hvor det ikke handlede om hendes søn, men om hende selv.
”Jeg var nået dertil, hvor jeg var nødt til at finde mig selv og lære at mærke mig selv, for det kunne jeg ikke dengang”.
Det er en kombination af det mentale og det fysiske
"Afspænding handler om at kombinere det mentale og det fysiske. Når man lider af stress og oplever angst, er tegnene tydelige rent fysisk, men det er i bund og grund psyken, der driller", fortæller Søs.
”Derfor er det så rart, at Vibeke forstår det psykiske aspekt og både arbejder med kroppen og tankerne. Hun er virkelig god til hurtigt at spore sig ind på, hvad det er, man har brug for og aflæse ens signaler. Man bliver mødt som den, man er og får konkrete redskaber til at lande i sig selv”.
Søs beskriver, at en typisk behandlingsgang hos Vibeke altid starter med, at hun sætter sig, hvorefter Vibeke spørger ind til hende.
”Jeg har gået her så længe nu, at når jeg træder ind i lokalet, lander jeg, fordi jeg ved, hvad der skal ske. I starten var det selvfølgelig lidt sværere at distancere unødige tanker og have fokus på at lande rigtigt i stolen, men det guider Vibeke en til”.
Efter den indledende samtale er der fokus på det fysiske.
”Vi laver nogle enkle, stående øvelser, hvor jeg tydeligt kan mærke, at der sker noget i kroppen. For eksempel bliver jeg guidet til at styrke nogle muskler midt på ryggen, hvor Vibeke holder sin hånd på min ryg, og så skal jeg trække skulderbladene sammen og holde den spænding, for at jeg får brugt de muskler derinde. Imens fortæller jeg, hvad jeg oplever. Ofte bliver jeg svimmel, og hver gang er Vibeke god til at sætte ord på, hvorfor det sker. Sådan får jeg nogle helt konkrete redskaber til at få kroppen til at slappe af, hvis jeg står oppe i Netto og lige pludselig bliver svimmel eller får angst”, fortæller Søs, som er tydeligt tilfreds med at være i stand til at berolige sig selv og genfinde kontrollen.
Hver session afsluttes med, at Søs får en kropsbehandling.
”Dét er noget af det dejligste. Vibeke lægger min krop til rette, så den ligger helt nede på gulvet. Hun trykker på hele min krop, mens hun siger, hvad jeg skal gøre, for eksempel at jeg skal fokusere på, at hun holder på min skulder eller albue. Det får mig helt ned i gear, og ofte er jeg lige ved at falde i søvn”.
Afspænding giver energi og overskud
Søs husker sin første gang: ”Efter vores første samtale, blev jeg lagt på briksen, og der tog Vibeke under mine skulderblade, så de kom helt ned i madrassen. Det var alt. Men da hun havde lagt den ene side, begyndte jeg bare at tude, fordi det var så følelsesmæssigt stort at mærke, at jeg kunne komme derned, for der havde jeg ikke været i årevis. Jeg var meget, meget stresset dengang. I starten måtte jeg bare hjem og sove, når vi var færdige. Nu kan jeg også godt mærke, jeg bruger mig selv, men lige så snart jeg står nede på gaden, er jeg sprængfyldt af energi og kan klare hele verden. Og det er så fedt at være nået dertil, at jeg bare har overskud, der varer ind i min hverdag”.
Kroppen har brug for tid til at lære nye vaner
Årsagen til, at Vibeke anbefaler et længerevarende forløb, kan bedst forklares med Søs’ egne ord: ”Man kan ikke blive kureret på to behandlinger. Kroppen skal lære, at nu skal der ske noget andet. Og det har min krop lært nu. Og jeg har lært min krop og dens signaler at kende. Nu kan jeg tydeligt mærke, når der er et angstanfald på vej, og jeg har lært at være i det og fokusere på noget andet, for samtalerne med Vibeke har lært mig at acceptere intellektuelt, at det skal have lov at være der. Hvis man er villig til at arbejde med sin angst, kan alle komme hertil. Men man skal have lysten og viljen, for man skal selv bidrage til processen” fortæller Søs afslutningsvis.
Interviewet er gennemført i juni 2021 af Caroline Qvist Abel